Tony Cliff

Portugal en la cruïlla


Glossari

 
Organitzacions de l'estat, etc.



Consell Suprem Revolucionari: Òrgan d'oficials que exerceix un poder considerable. Probablement més important que el propi govern.

COPCON: Comandament d'Operacions Continentals. La unitat de comandament de les operacions militars de l'exèrcit en el Portugal continental. El terme suposa també un petit nombre d'unitats de tropes de xoc emprades per funcions de seguretat interna. Aquestes unitats són de les més radicalitzades de Portugal. El comandament del COPCON és el general Otelo de Carvalho.

MFA: Moviment de les Forces Armades. Originalment un petit grup d'oficials de carrera, organitzà el cop del 25 d'abril del 1974. El seu Consell ha esdevingut un dels principals camps de batalla entre l'esquerra i la dreta de les forces armades. L'Assemblea és dominada per oficials per conté sergents i tropa.

PIDE/DGS: Antiga policia secreta feixista.

Govern Provisional: El govern nominal de Portugal.

PSP: Policia de Seguretat Portuguesa. Policia feixista paramilitar. Encara existeix com a cos armat disciplinat.

GNR: Guàrdia Nacional Republicana. Una altra força de policia paramilitar. També existeixen encara.
 

Partits polítics, etc.:
grups dretanosos:

PCS: Partit Cristià-Social. Grup d'extrema-dreta prohibit.

CDS: Centre Democràtic i Social. Un altre grup d'extrema-dret. Tots dos grups són refugi d'ex-feixistes.

PPD: Partit Popular Democràtic. Afirma ésser “social-demòcrata”, però de fet és un partit dretanós i anti-obrer.

ELP: “Exèrcit d'Alliberament Portuguès”. Organització terrorista clandestina radicada a Espanya. Es composa de feixistes i de PIDES.
 

Grups reformistes:

PS: Partit Socialista. El partit més gran en nombre de vots. La seua direcció fa part de l'extrema-dreta de la socialdemocràcia. Si més no fins fa no gaire aplegava el suport de molts obrers, part dels quals creien sincerament que era un partit socialista. És sens dubte el principal centre organitzador per la classe dirigent portuguesa i internacional. Els dissidents esquerranosos són habitualment expulsats per la direcció.

PC: Partit Comunista [PC]. Partit gran i burocràtic amb un suport considerable en l'aparell estatal, en la burocràcia sindical i entre sectors obrers. Tradicionalment pro-moscovita..
 

Agrupacions centristes:

MES: Moviment de l'Esquerra Socialista. Dirigida per esquerranosos de classe mitjana però que aplega un cert suport obrer.

FSP: Front Socialista Popular. Escissió esquerranosa del Partit Socialista.

LUAR: Lliga per la Unitat d'Acció Revolucionària. Grup armat poc cohesionat amb un historial d'acció armada. Té una certa influència entre els obrers.

Hi ha també una sèrie de petits grups “trotskistes”, cap dels quals té cap base important.

Els grups centristes reuneixen tota mena de política. Molts d'ells s'obsessionen amb superar l'aïllament mitjançant l'intent d'influir el Partit Comunista. Són força incapaços de jugar cap paper important.
 

Moviments d'alliberament:

FRELIMO: Moviment d'alliberament de Moçambic.

PAIGC: Moviment d'alliberament de Guinea-Bissau.

MPLA: Moviment d'alliberament angolès. Rep el suport de Moscou.

FNLA: Moviment dretanós d'“alliberament”, que rep el suport de la CIA, Zaire i Xina.

UNITA: Un altre moviment dretanós d'“alliberament” d'Angola. Es diu que també rep el suport de la CIA.