Partit Comunista de Catalunya

Poble de Catalunya!

Contra la provocació criminal dels feixistes, per consolidar la victòria del Front Popular


Comunicat del Comitè Central del PCC arran de les eleccions del 16 de febrer del 1936.


Amb el triomf esclatant del Front Popular a Catalunya i a Espanya, les masses laborioses han pronunciat la més rotunda i unànim condemnació contra el règim d’oprobi i de sang entronitzat al nostre país en els dos anys de governs reaccionaris.

La victòria del 16 de febrer representa la reivindicació total de l’aixecament gloriós de l’heroic proletariat d’Astúries i de tot el poble de Catalunya i d’Espanya el 6 d’octubre.

Representa així mateix la voluntat imperiosa i ineludible de tot el poble per l’entrega immediata del poder als representants del Front Popular, victoriós per una majoria aclaparadora, i per l’aplicació immediata del seu programa.

Sense més dilacions els representants del Front Popular han de prendre el poder i decretar l’aministia immediatament sense esperar la reunió de les Corts.

L’alliberament de tots els presos polítics i socials, el retorn dels exiliats, la readmissió dels represaliats, i el càstic inexorable contra els responsables de tants crims i atropellaments comesos des d’un poder públic facciós ha estat votat pel poble i el seu vot té més força que cap llei perquè és l’única llei sobirana.

El Govern del Front Popular, sense esperar la reunió de les Corts, ha de suspendre per decret la llei imperialista i anticonstitucional del 2 de gener restablint íntegrament l’Estatut de Catalunya i l’aplicació de la llei de Contractes de Conreu.

La reacció vaticanofeixista, que en la seva campanya electoral ha amenaçat obertament d’acabar amb els militants obrers i amb els republicans autèntics i de posar fora de la llei llurs organitzacions respectives, clama avui «convivència» que li permeti de nou preparar-se per a apunyalar traïdorament les llibertats democràtiques que el poble acaba de reconquistar.

Però a l’ensems que parla de «convivència», reaccionaris i feixistes amb tota l’oficialitat monàrquica de l’exèrcit i demés forces armades preparen en la sombra el cop d’Estat que el poble, amb la seva vigilància i la seva activitat, deu impedir.

Gràcies a aquesta vigilància i a tota la vibració popular els complots militars i les concentracions armades reaccionàries i feixistes, han estat descobertes obligant a les autoritats actuals a «actuar» prenent algunes mesures.

El coronel Ibáñez, l’home de Primo de Ribera i organitzador a Barcelona de la conspiració militar-feixista ha estat detingut i traslladat a Madrid. Altres oficials monàrquics han estat arrestats a Madrid a l’aeròdrom de Cuatro Vientos i a Barcelona.

Però això no és prou! Aquestes mesures no garantitzen al poble contra les maquinacions criminals dels feixistes, militars i civils, que es proposen ofegar en sang la clamorosa victòria del 16 de febrer.

El govern Portela Valladares el qual ha anat coaligat en la lluita electoral amb tot el bloc de la contrarrevolució i ha reforçat l’armament de les organitzacions feixistes, no pot merèixer confiança com a defensor de les llibertats populars amenaçades per les camarilles militars i feixistes.

Es el Front Popular, recolzat per tot el poble, el que deu prendre immediatament el poder i aplicar a l’instant totes les mesures per a destruir amb mà de ferro tots els caus de la conspiració monàrquica i feixista, sense vacil·lacions ni febleses, amb la rapidesa fulminant que el poble exigeix.

La neteja dels feixistes enemics del poble que estan incrustats en els llocs de comanament de l’exèrcit i de l’Ordre Públic, és la primera mesura que el govern del Front Popular deu prendre per a consolidar la victòria del 16 de febrer, que és consolidar la República democràtica.

¡Poble laboriós de Catalunya!

¡Davant les provocacions feixistes, reforcem el Front Popular!

¡Per aixafar els intents criminals de cop d’Estat que preparen els feixistes!

¡Per la constitució immediata del Govern del Front Popular!

¡Pel desarmament immediat de la reacció i dissolució de llurs organitzacions!

¡Per l’amnistia immediata!

¡Tots dempeus i vigilants!

¡Abaix el feixisme i la reacció!

¡Visca el Front Popular!Partit Comunista de Catalunya (Comitè Central), Barcelona, 19-2-36