Enciclopèdia del marxisme: índex temàtic

 


Re


Religió

"El fonament del criticisme religiós és: l'home fa la religió, la religió no fa l'home. La religió és l'autoconsciència de qui no s'ha trobat o de qui ja s'ha tornat a perdre. Però l'home no és un ésser abstracte allotjat fora del món. L'home és el món de l'home, l'estat, la societat. Aquest estat, aquesta societat, produeixen religió, una consciència mundial invertida, perquè són un món invertit. La religió és la teoria general d'aquell món, el seu compendi enciclopèdic, la seva lògica en una forma popular, el seu point d'honneur espiritual, el seu entusiasme, la seva sanció moral, el seu complement solemne, la seva font universal de consolació i justificació. És la realització fantàstica de l'essència humana ja que l'essència humana no té una existència real. La lluita contra la religió és per tant indirectament una lluita contra el món del qual la religió és l'aroma espiritual.

El malestar religiós és alhora l'expressió del malestar real i la protesta contra el malestar real. La religió és la lamentació de la criatura oprimida, el cor d'un món sense cor, com l'esperit de les condicions sense esperit. És l'opi del poble.

Abolir la religió com la felicitat il·lusòria de la gent és demanar llur felicitat real. Demanar d'abandonar les il·lusions sobre l'actual estadi de les coses és demanar d'abandonar un estadi de les coses que necessite il·lusions. El criticisme de la religió és per tant embrionàriament el criticisme del vall de llàgrimes, l'halo del qual és la religió."

Karl Marx
Zur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie

Veieu també: déu

.

.


Índex de la lletra b

Índex temàtic | Enciclopèdia del marxisme