Nikolaj Lenin

La revolució a Rússia


Article titulat Revoljocija v Rossij, redactat el 10 de gener del 1905, a Ginebra, i publicat a «Vperjod», n. 3, el dia 11 de gener del 1905.


Ginebra, 10 (23) de gener.

La classe obrera alhora que roman allunyada del moviment opositor burgès ha aixecat la veu. Amb una velocitat esparverant ha aplegat àmplies masses obreres dels camarades avançats, dels socialdemòcrates conscients. El moviment obrer de Petersburg marxen aquests dies a passes de set milles. Les reivindicacions econòmiques són substituïdes per les polítiques. La vaga es fa general i resulta en una manifestació enorme sense precedents;

El prestigi del nom imperial cau per sempre. La revolta comença. Força contra força. La lluita al carrer bull, s'aixequen barricades, plouen bales i els canons rugeixen. Corre la sang, la guerra civil per la llibertat s'encén. Moscou i el Sud, el Caucas i Polònia es disposen a unir-se al proletariat de Petersburg. Arrenca la consigna obrera: mort o llibertat!

Avui i demà es resoldran moltes coses. Cada hora canvia la situació. El telègraf porta l'esperit fascinant de les notícies, i cada mot sembla ara feble en relació amb els fets experimentats. Tothom hauria d'ésser prest a executar el deure del revolucionari i del socialdemòcrata.

Llarga vida a la revolució!

Llarga vida al proletariat ascendent!