Friedrich Engels

La premsa i els dèspotes alemanys


Títol original en anglès: The Press and the German Despots,.

publicat a The Northern Star No. 325, 3 de febrer del 1844.


Els nostres lectors són conscients del ràpid progrés dels principis republicans i comunistes a Alemanya, progrés que darrerament ha provocat un terror inusitat entre els bandits coronats i els llurs consellers d'aquella gran confederació de nacions. Per tant s'estableixen mesures addicionals de repressió per aturar el creixement d'aquestes “doctrines perilloses”, especialment a Prússia. Segons sembla, l'any 1834, es reuní a Viena una conferència secreta de plenipotenciaris, on s'acordà un protocols, que tot just s'ha publicat, i que imposava les restriccions més absolutes a la premsa, i proclamava i aplicava el “dret diví” dels prínceps damunt qualsevol altre òrgan popular. Com a especimen del principi de la “Santa Aliança” d'aquest atroç protocol, podem dir que el divuitè article preveu que

“Els prínceps amenaçats de part dels llurs estats de qualsevol infracció de les ordres disposades pel decret de la Dieta del 1832, han de dissoldre aquests estats, i obtenir ajut militar de la resta de la confederació”.

Podem afegir, com a prova de com s'entèn l'ètica i la llibertat de premsa a Prússia, que s'han donat ordres estrictes als censors de Colònia, Münster i d'altres ciutats catòliques, de no permetre la publicació de cap fragment dels judicis irlandesos que tenen lloc en l'actualitat. Un diari alemany volgué enviar un reporter o corresponsal a Dublín; però no hi havia cap esperança de què se li permetés de publicar ni tan sols les lletres seues. No passa res, la llibertat triomfarà, malgrat les presons i les baionetes..