Friedrich Engels

Notícies d'Alemanya


Títol original en anglès: News from Germany, publicat a The Northern Star No. 340, 18 de maig del 1844.


Del nostre corresponsal.

A la Cambra de Diputats del Gran Ducat de Baden, el senyor Welcker, diputat liberal i lord John Russell d'aquell país, implorà al govern que fes quelcom per satisfer els sentiments de malcontentament de la gent:

“Ja que”, deia, “he viatjat per molts llocs d'Alemanya, i hi he visitat un gran nombre d'homes de totes les condicions i de tot el país; i mentiria, i faltaria el meu deure com a representant del poble, si no digués que arreu el principi del govern monàrquic perd suport de dia en dia en les ments de totes les classes de la nació alemanya. Per tant implor els ministres que no s'opossen més a l'opinió pública; ja que si no es fa quelcom aviat, si l'escletza entre els governs de la nostra pàtria i el poble es fa més ampla, ja ningú no podrà dubtar de quines seran les conseqüències”.

I la prova del senyor Weicker pel que fa a la difusió del republicanisme a Alemanya, poden ésser admeses com les més inqüestionables que es poden donar, perquè aquest progrés li fa més por a ell que al govern; i perquè el contraria força.

El senyor Friedrich Steinmann qui ha sigut processat per un llibre que publicà, on atacava el govern austríac, ha sigut condemnat a vuit mesos d'empresonament en una fortalesa, tot i que viu a Prússia on publicà el seu llibre. No fou perseguit pel govern austríac, sinó pel prussià, i en un tribunal prussià.

El doctor Strauss, autor de Vida de Jesús, està enfeinat en un treball similar, sobre els Fets dels apòstols on, és clar, els tractarà de la mateixa forma que tractà els evangelis en la seua obra anterior.

La diplomàcia russa es mou molt ara en les diferents corts alemanyes, per tal d'emprendre mesures contra la violència amb la que la premsa alemanya tracta la política del tsar. El sentiment anti-rus, que ara és ben universal a Alemanya, s'ha manifesta d'un temps ençà en tots els diaris, i en gran nombre de pamflets, cosa que molesta l'autòcrata. Però, afortunadament, no serà capaç d'aturar aquestes publicacions.

Protestes importants a München. — Hi hagué protestes a München el 3 d'aquet mes, per l'augment del preu de la cervesa. El rebombori fou important, i no fou controlat sense l'ús sanguinari dels soldats, que per ordres expresses del rei, dispararen contra gent desarmada, en mataren uns quants i en feriren d'altres. Les darreres notícies mostren que la gent ha triomfat, i que el rei s'ha rendit; la causa és que l'assasí reial temia que les seues pròpies eines, les tropes, s'hi girassen en contra!

München, 5 de maig. — La tranquilitat s'ha restablert en la nostra ciutat, però no es pot negar que l'autoritat reial ha patit força en l'envit. El rei, després d'haver-se mostrat de tot oposat a qualsevol mena de conciliació o de compromís, després d'haver ordenat les tropes de carregar contra el poble, i això en presència seua, acabà per demanar els cervesers que es plegassen a les demandes populars. Aquesta notícia matutina ha sigut enganxada a totes les cantonades: que l'augment del preu de la cervesa no tindrà lloc, i la gent semblava satisfeta, però alhora retenen una animositat secreta contra el rei per haver ordenat de disparar — una ordre que ha costat la vida d'unes quantes persones d'aquesta ciutat. Sembla que el rei es rendí principalment per l'escasa devoció que li mostren les tropes, que potser no els hi agrada de tot disparar contra la gent”.

...